utorok 7. februára 2017

Konkrétne príklady použitia vypínačov LIVOLO

V praxi sa často stretávame s otázkami typu aký vypínač potrebujem do kuchyne pre ovládanie dvoch svetiel, aký vypínač do kúpeľne, čo by ste odporučili pre použitie v obývačke na stmievanie dvoch svetelných okruhov a pod. Aj keď je každý prípad iný a vyžaduje individuálne riešenie, v nasledovnom článku sa Vám pokúsime jednoducho a prehľadne vysvetliť základné spôsoby použitia dotykových vypínačov LIVOLO.

Ako referenciu použijeme nasledovný 3-izbový byt

  1. Vstupná chodba - ovládanie jedného svetla z dvoch miest. Vypínač pri dverách a vypínač pri kuchyni.
  2. Kúpeľňa - ovládanie dvoch svetiel z jedného miesta. Svetlo pod zrkadlom a hlavné svetlo ovládané od dverí.
  3. WC - ovládanie jedného svetla z jedného miesta. Hlavné svetlo ovládané od dverí.
  4. Kuchyňa - ovládanie dvoch svetiel z jedného miesta. LED pásik pod kuchynskou linkou a hlavné svetlo.
  5. Obývačka - dva stmievané svetelné okruhy ovládané z jedného miesta aj s možnosťou diaľkového ovládania. Jeden stmievaný okruh hlavného osvetlenia a jeden stmievaný okruh osvetlenia obývacej steny.
  6. Spálňa - ovládanie dvoch svetiel z troch miest. Hlavné svetlo a nočné lampy od dverí z každej strany postele.
  7. Detská izba - stmievanie jedného svetelného okruhu z jedného miesta s diaľkovým ovládaním. Stmievateľné hlavné svetlo na diaľkové ovládanie a ovládanie od vstupných dverí zároveň.

1. Vstupná chodba / jedno svetlo ovládané z dvoch miest

- požiadavka na vstupnú chodbu znie, aby bolo možné ovládať jedno stropné svietidlo na chodbe z dvoch miest. Po príchode domov musí byť možné zapnúť osvetlenie chodby pri hlavných vchodových dverách. Po prechode chodbou, ktorá ústi do kuchyne musí byť možné pri kuchyni vypnúť osvetlenie chodby.
- riešením je použiť dva vypínače označené ako radenie č.6, v systéme dotykových vypínačov LIVOLO sa tieto vypínače označujú ako VL-C701S-xx (xx=kód farby). Tieto vypínače sa príznačne nazývajú aj ako chodbové, resp. schodiskové, nakoľko umožňujú ovládanie jedného svietidla z dvoch miest.
- pre tento typ osvetlenia môžete použiť nasledovné dotykové vypínače LIVOLO v rôznych farbách VL-C701S-11VL-C701S-12, VL-C701S-13VL-C701S-15 (dostupné aj v rádiovom prevedení s možnosťou diaľkového ovládania)

Schéma zapojenia vypínačov radenie č.6 bude nasledovná:
Schéma zapojenia LIVOLO VL-C701S


2. Kúpeľňa / dve svetlá ovládané z jedného miesta

- požiadavka na kúpeľňu znie, aby bolo možné ovládať svetlo pod zrkadlom a hlavné stropné svetlo z jedného miesta tzv. dvojpáčkovým vypínačom. Vypínač je umiestnený pri vstupných dverách do kúpeľne.
- na uvedenú požiadavku ponúka riešenie dotykový vypínač LIVOLO radenie č.5, čo je dvojpáčkový vypínač označovaný v systéme dotykových vypínačov LIVOLO ako VL-C702-xx (xx=kód farby). Takýto vypínač sa nazýva dvojpáčkový, alebo lustrový, nakoľko umožňuje ovládanie dvoch svetelných okruhov z jedného miesta.
- pre tento typ osvetlenia môžete použiť nasledovné dotykové vypínače LIVOLO v rôznych farbách VL-C702-11VL-C702-12VL-C702-13VL-C702-15 (dostupné aj v rádiovom prevedení s možnosťou diaľkového ovládania)

Schéma zapojenia vypínača radenie č.5 bude nasledovná:
Schéma zapojenia LIVOLO VL-C702


3. WC / jedno svetlo ovládané z jedného miesta

- požiadavka na WC znie, aby bolo možné ovládať jedno hlavné svietidlo z jedného miesta. Napriek tomu, že sa táto požiadavka vyskytuje v našom referenčnom projekte iba raz, jedná sa o najčastejšie používanú verziu zapojenia. Väčšina malých miestností s jedným vstupom využíva túto formu ovládania osvetlenia.
- na ovládanie osvetlenia v požadovanej forme sa v systéme dotykových vypínačov LIVOLO používajú vypínače LIVOLO radenie č.1 , ktoré sú určené na ovládanie jedného svetla resp. jedného svetelného okruhu z jedného miesta. Tieto vypínače sa označujú ako LIVOLO VL-C701-xx (xx=kód farby).
- pre tento typ ovládanie osvetlenia môžete použiť nasledovné dotykové vypínače LIVOLO v rôznych farbách VL-C701-11VL-C701-12VL-C701-13VL-C701-15 (dostupné aj v rádiovom prevedení s možnosťou diaľkového ovládania)

Schéma zapojenia vypínača radenie č.1 je nasledovná:
Schéma zapojenia LIVOLO VL-C701


4. Kuchyňa / LED pásik a ďalšie svetlo ovládané z jedného miesta

- požiadavka na kuchyňu znie, aby bolo možné zapínať LED pásik pod kuchynskou linkou a hlavné svetlo z jedného dvojpáčkového vypínača. LED pásik je na 12V s tým, že transformátor je napájaný 230V a je schovaný v kuchynskej linke. Ovládať budeme prívod 230V transformátora tzn. vypínať treba hlavný prívod transformátora pre LED pásik.
- na uvedenú požiadavku ponúka riešenie dotykový vypínač LIVOLO radenie č.5, čo je dvojpáčkový vypínač označovaný v systéme dotykových vypínačov LIVOLO ako VL-C702-xx (xx=kód farby). Takýto vypínač sa nazýva dvojpáčkový, alebo lustrový, nakoľko umožňuje ovládanie dvoch svetelných okruhov z jedného miesta.
- špecifikom v tomto prípade bude nutnosť použitia LED kompenzátora pre transformátor LED pásika. V prípade, že pomocou dotykových vypínačov chcete ovládať zdroje, transformátory, motory, zvončeky a iné prvky, ktoré nie sú svietidlami, odporúčame zakomponovať do zapojenia LED kompenzátor minimálneho výkonu. Prečo tomu tak je si vysvetlíme v niektorom z ďalších článkov.
- pre tento typ osvetlenia môžete použiť nasledovné dotykové vypínače LIVOLO v rôznych farbách VL-C702-11VL-C702-12VL-C702-13VL-C702-15 (dostupné aj v rádiovom prevedení s možnosťou diaľkového ovládania)

Schéma zapojenia vypínača radenie č.5 bude nasledovná:
Schéma zapojenia LIVOLO VL-C702


5. Obývačka / dva stmievateľné okruhy ovládané z jedného miesta s diaľkovým ovládaním

- požiadavka na obývačku znie, aby bolo možné dva svetelné okruhy stmievať z jedného miesta a navyše, aby bolo možné každý svetelný okruh ovládať a stmievať aj diaľkovým ovládaním. Jeden svetelný okruh predstavuje hlavné svetlo na strope a druhý svetelný okruh predstavuje podsvietenie obývacej steny. Oba svetelné okruhy sú opatrené stmievateľnými úspornými LED svietidlami.
- v systéme dotykových vypínačov vieme na riešenie zadania ponúknuť rádiové dotykové stmievače typu LIVOLO VL-C701DR-xx (xx=kód farby). Pre ovládanie dvoch svetelných okruhov je nutné použiť dva stmievače tzn. aj dve inštalačné krabičky vedľa seba, prípadne nad sebou. Momentálne nie je možné dodať dvojkanálový stmievač do jednej krabičky!
- ako diaľkové ovládanie pre túto aplikáciu by som odporučil použiť diaľkový ovládač LIVOLO VL-RMT-03 , ktorý umožňuje spínanie max. 10 svetelných okruhov a stmievanie max. 2 svetelných okruhov. V prípade, že by ste sa v byte rozhodli použiť viacero diaľkovo ovládaných svetelných okruhov, je tento ovládač pre Vás tá správna voľba. Diaľkový ovládač je vhodný pre ovládanie všetkých vypínačov LIVOLO, ktoré v typovom označení nesú značku "R" ako napr. VL-C701R , VL-C701DR , VL-C702R , VL-C701SR a pod.
- pre tento typ osvetlenia môžete použiť nasledovné rádiové dotykové vypínače LIVOLO v rôznych farbách VL-C701DR-11VL-C701DR-12VL-C701DR-13VL-C701DR-15 (dostupné aj bez možnosti diaľkového ovládania)

Schéma zapojenia rádiového stmievača je nasledovná:
Schéma zapojenia LIVOLO VL-C701D


6. Spálňa / dve svetlá ovládateľné z troch miest

- požiadavka na spálňu bola, aby bolo možné od dverí a od oboch okrajov manželskej postele ovládať hlavné osvetlenie a spoločné nočné lampy. Celkovo je teda požiadavka na tri dvojpáčkové vypínače vzájomne prepojené na ovládanie dvoch svetelných okruhov.
- na prvý pohľad sa môže zdať, že sa jedná o komplikované zapojenie, ale v skutočnosti je riešenie pomerne jednoduché. Pre tento spôsob ovládania sa používajú vypínače LIVOLO radenie č.5B (často uvádzané aj ako radenie č.6+6). V systéme dotykových vypínačov LIVOLO sa tieto vypínače typovo označujú ako VL-C702S-xx (xx=kód farby).
- pre tento typ osvetlenia môžete použiť nasledovné dotykové vypínače LIVOLO v rôznych farbách VL-C702S-11VL-C702S-12VL-C702S-13VL-C702S-15 (dostupné aj v rádiovom prevedení s možnosťou diaľkového ovládania)

Schéma zapojenia vypínačov radenie č.5B podľa zadania bude nasledovná:
Schéma zapojenia LIVOLO VL-C702S


7. Detská izba / stmievateľný okruh ovládaný z jedného miesta s diaľkovým ovládaním

- požiadavka na detskú izbu znela, aby bolo možné jeden svetelný okruh stmievať z jedného miesta a navyše, aby bolo možné svetelný okruh ovládať a stmievať aj diaľkovým ovládaním. Svetelný okruh predstavuje hlavné svetlo na strope opatrený stmievateľnými úspornými LED svietidlami.
- v systéme dotykových vypínačov vieme na riešenie zadania ponúknuť rádiový dotykový stmievač typu LIVOLO VL-C701DR-xx (xx=kód farby). Pre diaľkové ovládanie je možné použiť ktorýkoľvek diaľkový ovládač LIVOLO.
- ako diaľkové ovládanie pre túto aplikáciu by som odporučil použiť diaľkový ovládač LIVOLO VL-RMT-02 , ktorý umožňuje ovládanie a stmievanie jedného svetelného okruhu. Diaľkový ovládač je vhodný pre ovládanie všetkých vypínačov LIVOLO, ktoré v typovom označení nesú značku "R" ako napr. VL-C701R , VL-C701DR , VL-C702R , VL-C701SR a pod.
- pre tento typ osvetlenia môžete použiť nasledovné rádiové dotykové vypínače LIVOLO v rôznych farbách VL-C701DR-11VL-C701DR-12VL-C701DR-13VL-C701DR-15 (dostupné aj bez možnosti diaľkového ovládania)

Schéma zapojenia rádiového stmievača pre detskú izbu je nasledovná:
Schéma zapojenia LIVOLO VL-C701D
Ako vidíte, ani relatívne jednoduchý 3-izbový byt nie je až také jednoduché vybaviť správnymi vypínačmi, či už v klasickej, alebo dotykovej verzii. V každom prípade odporúčame zveriť montáž skúsenému elektrikárovi, ktorý Vám poradí a pomôže aj s výberom vhodných komponentov.

V ďalších článkoch si predstavíme aj zopár menej štandardných riešení, ktoré sa ale v poslednom čase čoraz častejšie vyskytujú aj v oblasti elektroinštalácie bytov a domov. Ide hlavne o ovládanie rôznych automatizačných systémov a ďalších prístrojov a motorov tienenia a pod.

Ak sa Vám článok páčil ... prosím nezabudnite kliknúť na LIKE pod článkom. Ďakujeme!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára