utorok 14. februára 2017

Dotykové tlačidlá LIVOLO a inteligentné systémy

Inteligentné systémy, alebo systémy domácej automatizácie, sa na našom trhu už plne etablovali a v modernom dome je dnes skôr otázkou pre aký systém sa rozhodnúť. Často sa stretávame s otázkami typu, ktorý systém mi ponúkne najviac, ktorý je najlacnejší, ktorý je najlepší?

Livolo & Loxone

Na úvod by som rád v krátkosti predstavil systém domácej automatizácie od rakúskeho výrobcu Loxone. Tento systém naša firma distribuuje takmer od úplných začiatkov Loxone na Slovensku v roku 2011. V tých časoch sa systém pýšil otvorenou architektúrou a podporou širokého spektra doplnkov a periférií tretích strán.

Loxone Miniserver 100001 Loxone Miniserver 100001 Loxone Miniserver 100001

Spoločnosť Loxone postupne svoj sortiment dopĺňala o dôležité komponenty a zo systému sa pomaly stal plnohodnotný kompaktný celok so všetkým čo inteligentný dom potrebuje pod jednou značkou - LOXONE.

V posledných rokoch sa systém Loxone rozštiepil do dvoch hlavných prúdov. Jeden prúd predstavuje technológia "Loxone Tree" a druhým hlavným prúdom je technológia "Loxone Air".

"Loxone Tree" technológia predstavuje akýsi zbernicový systém podobný systému KNX, kde sa jednotlivé komponenty na zbernicu nazávanú "Tree" pripájajú pomocou dvojvodičového systému (vo svete známy aj ako BUS systém)

"Loxone Air" technológia sa venuje domácej automatizácii na bezdrôtovej úrovni, kde sa jednotlivé komponenty pripájajú na spoločnú základňu a zároveň si pre predĺženie dosahu dokážu informácie posúvať medzi sebou, podobne ako systém Fibaro a technológia Z-WAVE.

V dnešnom článku sa však zameriame na pôvodnú tzv. "hard wired" čiže káblovú technológiu prenosu informácií od vypínača k riadiacej jednotke Loxone. Na záver si ukážeme ako zo skleneného dotykového vypínača Livolo urobíme bezdrôtový senzor Air ...

Loxone Dimmer Extension 100029 Loxone Extension 100002 Loxone Multi Extension Air 100116

Bezpotenciálové dotykové tlačidlá LIVOLO
Bezpotenciálové tlačidlo, nech to už znie akokoľvek komplikovane, je vlastne jednoduché tlačidlo, ktoré spína svoje výstupné svorky do skratu bez toho, aby tam bolo privádzané napätie (potenciál). Jednoducho sa dá povedať, že v prípade aktivácie tlačidla je na jeho výstupe skrat resp. spojené kontakty, ktoré nikam nevedú, len medzi sebou vytvoria v momente dotyku kontakt/spojenie.

Vďaka tejto vlastnosti je možné bezpotenciálové tlačidlá Livolo s napájacím napätím 24V použiť na priame ovládanie systému Loxone. Tlačidlo umožňuje do Loxone odosielať klasické signály ako klik, viacklik a podržanie tlačidla.

Loxone Livolo VL-C701CH-11 Loxone Livolo VL-C701CH-12 Loxone Livolo VL-C701CH-13 Loxone Livolo VL-C701CH-15

Po niekoľkých rokoch vyjednávania a trhových analýz sa nám podarilo presvedčiť výrobcu LIVOLO, že zabezpečíme dostatočný trh pre bezpotenciálové tlačidlá LIVOLO s napájacím napätím 24V. Na základe tohto úsilia sa nám podarilo pre Vás, teda našich zákazníkov priniesť na trh produkt určený predovšetkým pre použitie so systémom Loxone, prípadne aj s ďalšími systémami domácej automatizácie, ktoré pracujú s napájacím napätím 12V , alebo 24V.

Loxone Livolo VL-C702CH-11 Loxone Livolo VL-C702CH-12 Loxone Livolo VL-C702CH-13 Loxone Livolo VL-C702CH-15

Bezpotenciálové dotykové tlačidlá LIVOLO so skleneným dotykovým panelom a napájacím napätím 24V je možné pripojiť na systém Loxone priamo, bez nutnosti použitia akéhokoľvek medzičlánku, alebo konvertora či relé. Tlačidlo umožňuje do systému odoslať informáciu typu klik, dvojklik, viacklik, ale aj pridržanie ... čo sa používa napríklad na stmievanie, alebo ďalšie iné zaujímavé funkcie.

Loxone & Livolo

KABELÁŽ
Dotykové tlačidlá Livolo kompatibilné so systémom Loxone je možné na systém pripojiť pomocou štandardnej kabeláže Loxone, prípadne pomocou inej kabeláže ... napr. aj klasických káblov 1,5 qmm, ktoré sa používajú pre štandardné ovládanie osvetlenia, aj bez systému inteligentného riadenia Loxone.

Schéma zapojenia dotykového tlačidla Livolo VL-C701CH
Schema zapojenia VL-C701CH

Schéma zapojenia dotykového tlačidla Livolo VL-C702CH

Schema zapojenia VL-C702CH

BEZPEČNOSŤ
Tlačidlá napájané bezpečným napätím 12/24V je možné umiestňovať aj tam, kde by ste za normálnych okolností tlačidlá napájané nebezpečným napätím 230V umiestniť nemohli. Dotyková sklenená plocha navyše zabezpečuje maximálnu bezpečnosť vo forme dokonalej izolácie a ochrany pred dotykom cez sklenenú plochu. Sklo je možné považovať za jeden z najlepších izolátorov a nevodivých materiálov.

Livolo & Fibaro

SYSTÉM FIBARO
Sklenené dotykové vypínače Livolo kompatibilné so systémom Fibaro fungujú na veľmi podobnom princípe ako dotykové tlačidlá pre systém Loxone. Ich hlavným rozdielom je napájacie napätie. Systém Fibaro je možné ovládať impulzmi na úrovni 230V, preto boli pre tento systém vyvynuté špeciálne bezpotenciálové tlačidlá označované ako VL-C701IH a VL-C702IH.

Livolo & Fibaro

Pomocou bezpotenciálových dotykových tlačidiel Livolo je možné jednoducho ovládať vypínanie aj stmievanie osvetlenia pomocou Fibaro modulov. Systém Fibaro v sebe veľmi šikovne kombinuje bezdrôtové ovládanie pomocou PC, alebo mobilu a klasické tlačidlové ovládanie v jednom. Systém Fibaro je z uvedeného dôvodu mimoriadne vhodný pre rekonštrukcie, ale samozrejme aj pre novostavby.

Loxone Livolo VL-C701CH-11 Loxone Livolo VL-C701CH-12 Loxone Livolo VL-C701CH-13 Loxone Livolo VL-C701CH-15

Zapojenie jednotlivých komponentov Fibaro s bezpotenciálovými dotykovými tlačidlami LIVOLO je možné realizovať priamo v hlbokej krabičke pod vypínačom. Pre pohodlnejšiu montáž je vhodné použiť hlboké inštalačné krabičky.

Loxone Livolo VL-C702CH-11 Loxone Livolo VL-C702CH-12 Loxone Livolo VL-C702CH-13 Loxone Livolo VL-C702CH-15

Jednotlačidlové ovládanie
V tomto zapojení je možné pomocou jednotlačidla typu VL-C701IH ovládať systémom Fibaro s modulom FGS212-SK-A jedno svietidlo, resp. jeden svetelný okruh.
LIVOLO FIBARO FGS212-SK-A

Dvojtlačidlové ovládanie
V tomto zapojení je možné pomocou dvojtlačidla typu VL-C702IH ovládať systémom Fibaro s modulom FGS222-SK-A dve svetlá, resp. dva svetelné okruhy.
LIVOLO FIBARO FGS222-SK-A

Zapojenie bezpotenciálových vypínačov kompatibilných so systémom Fibaro vyžaduje pre svoju správnu funkčnosť privedenie nulovacieho vodiča do každej krabičky vypínača resp. modulu Fibaro aj tlačidla Livolo.

RÁMIKY LIVOLO
Dotykové vypínače a tlačidlá Livolo je možné použiť aj do viacrámikov v rôznych kombináciách. Tieto kombinácie využijete hlavne v prípade, že kombinujete viacero vypínačov vedľa seba, prípadne potrebujete skombinovať vypínače a zásuvky do jedného rámika.
LIVOLO SLOVENSKO LIVOLO SLOVENSKO Livolo Slovensko Livolo Slovensko

TIPY NA ZÁVER
Na záver by sme Vám radi poskytli pár zaujímavých tipov a nápadov, ktoré Vám uľahčia prácu a umožnia komfortnejšie ovládanie pomocou dotykových ako aj klasických vypínačov a tlačidiel.

1. POUŽÍVAJTE ŠTANDARDNÚ KABELÁŽ
- ak máte možnosť, odporúčame používať klasickú kabeláž pre vypínače tzn. CYKY-J, alebo CYKY-O 3x1,5, prípadne 5x1,5. Inštaláciou štandardnej kabeláže si aj do budúcnosti zabezpečíte možnosť voľby. Ide hlavne o to, že ak po dlhšej dobe Váš terajší systém domácej automatizácie nebude možné dodať, opraviť, upraviť ... stále máte možnosť vrátiť sa ku klasickej inštalácii. Ak použijete štandardnú kabeláž, nevylúčite do budúcna možnosť klasického ovládania "obyčajnými vypínačmi".

2. POUŽÍVAJTE ČO NAJMENEJ TLAČIDIEL
- veľa dnešných inštalácií sa opiera o veľké množstvo tlačidiel. Zaznamenávame dopyty na 5-rámiky osadené 5x2-tlačidlovým ovládaním tzn. 10 tlačidiel v jednom rámiku. Garantujem Vám, že užívateľ nemá šancu si zapamätať ktoré tlačidlo čo ovláda! Ovládanie následne vyzerá ako systém pokus/omyl a užívateľ bezhlavo stláča jednotlivé prvky, aby zistil čo sa stane.
- používajte radšej funkcie jednoklik, dojklik a podržanie. Vďaka týmto jednoduchým krokom z jednotlačidla urobíte tlačidlo s minimálne tromi funkciami. Ak dáte dve jednotlačidlá vedľa seba, máte k dispozícii 6-funkcií len na dvoch tlačidlách. Aké jednoduché a prehľadné ... !

3. UPREDNOSTNITE DVE JEDNOTLAČIDLÁ PRED DVOJTLAČIDLOM
- dve jednotlačidlá v dvoch inštalačných krabičkách vedľa seba umožnia užívateľovi jednoduchšie ovládanie bez nutnosti dávať si pozor, ktoré tlačidlo to vlastne treba stlačiť. Dvojtlačidlo síce umožňuje ovládať až 6 funkcií systémom klik, dvojklik a podrž, ale dve samostatné tlačidlá vzdialenejšie od seba je oveľa komfortnejšie ovládať ako tlačidlá blízko seba.

V prípade záujmu o bližšie informácie, sme Vám samozrejme kedykoľvek k dispozícii. Kontaktovať nás môžete telefonicky alebo e-mailom na konktaktných údajoch uvedených na stránke KONTAKT.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára